Cezar Ioan, Vinul.ro : Dacă ne respectăm tradițiile, ne vom respecta mai mult pe noi și între noi

Este unul dintre inițiatorii Proiectului de Lege privind declararea unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România. Zi care va fi serbată pentru prima oară în luna octombrie, după ce a fost votată în Camera Deputaților.

“Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres”, este de părere Cezar Ioan. Pasionat de vin, el este unul dintre cei mai activi jurnaliști din această nișă, fiind și fondatorul primului portal online în limba română dedicat vinurilor – Vinul.ro.

Cezar Ioan se teme că riscăm să ignorăm și să pierdem exact ceea ce ne poate diferenția pozitiv: specificul local.

“Mi-aș dori ca mult mai mulți oameni să conștientizeze că avem un patrimoniu național foarte valoros de veritabilă cultură gastronomică. Aș vrea să văd festivaluri regionale care să promoveze brânzeturile, salamurile, fructele, rețetele, băuturile locale. Cred că așa ceva, astfel de evenimente gândite bine – și actuala lege o permite – ar fi motoare extraordinar de puternice pentru stimularea turismului. Cred că, dacă ne respectăm tradițiile, ne vom respecta mai mult pe noi și între noi – iar calitatea vieții și a societății în România va crește vizibil”, mai spune Cezar.

El crede foarte mult în dictonul care spune că suntem ceea ce mâncăm. “Eu nu mă simt italian, neamț sau spaniol, ci “român european”,” spune Cezar care mai subliniază faptul că scopul principal al proiectului nu este și nu a fost acela de a obliga pe cineva să sărbătorească ceva, ci în primul rând de a atrage atenția asupra acestui patrimoniu.

Lasă un răspuns