Virgil Mănescu, ambasador Alira: publicul nou ar trebui să înceapă cu puțină… lectură

Virgil Mănescu – Somelier, prezentator și Maestru de Ceremonii – nu mai are nevoie de nicio prezentare: figura lui apare “pe sticlă” cel puțin odată pe lună, la diverse posturi TV. E prezent la majoritatea evenimentelor cu gastronomie și vin, ca și în cercurile mondene selecte ale Capitalei. Mai puțini știu că este Brand Ambassador al vinurilor Alira, iar în această calitate se ocupă permanent de educarea publicului și a personalului din restaurante. Am vorbit cu el despre viziunea lui de educație spre vin, în general, și despre Alira în special.

– Virgil, ce ai recomanda unui consumator debutant, care încă nu cunoaște vinul?

Cei care vor să se iniţieze în tainele vinului ar trebui să înceapă cu puţină carte, cu lectură. Până la vin, trebuie puţină documentare. Degeaba vrei să bei un vin, dacă nu ştii să ţii un pahar sau dacă nu ştii ce conţine vinul respectiv. Pe lângă carte, recomandarea mea ar fi să nu începi cu vinuri mari, ci treptat: albe, spumante, rose-uri, apoi treci spre roşii. Începătorii e bine să încerce soiurile mari, strugurii consacraţi: e foarte important să vezi întâi ce înseamnă un Merlot, un Cabernet Sauvignon, o Feteasca Neagră.

După ce ai înţeles puţin fiecare strugure, poţi începe să aprofundezi, să urci la o treaptă mai complexă. Ca să dau exemple de la noi, de la Alira: dacă începi direct cu o Fetească Neagră mare, cum este Grand Vin, şi constaţi că este prea complex și greu de înțeles (pentru că nu ești familiarizat cu soiul, cu stilurile lui), s-ar putea să elimini din opţiunile tale Feteasca Neagră, şi din cauza asta e bine să urci treptat. Alira face nişte vinuri extractive, mie îmi place să spun că au multă “ciocolată” în ele (desigur că nu există ciocolată topită în ele, dar gustul este puternic). Începătorii ar fi bine să înceapă de la gama disponibilă în marile magazine – Alira Flamma – şi să crească uşor-uşor.

Continuarea interviului o puteți găsi pe vinul.ro

Lasă un răspuns