You are currently viewing Ce este, de fapt, “șampania”?

Ce este, de fapt, “șampania”?

Simbol al ocaziilor cu adevărat speciale și populară în lumea întreagă, „șampania” este un vin spumant realizat prin metoda Champenoise doar în regiunea Champagne din Franța, de aceea, corect, de acum o vom numi Champagne.

Dom_Pérignon champagne sampanie alira

Începuturile acestei băuturi remarcabile sunt marcate, însă, de îndoiala calităților sale, fiind considerată un vin alterat. Călugării din regiunea Champagne și-au dorit să producă, asemenea vecinilor lor din Burgundia, vinuri roșii de calitate superioară, dar condițiile pedo-climatice nu erau întocmai favorabile. Aciditatea ridicată, coacerea lentă și temperaturile scăzute contribuiau la obținerea unor vinuri slabe, cu un conținut ridicat în dioxid de carbon și multă spumă. Puține sticle reușeau să rămână intacte în pivnițele călugărilor, deoarece pereții subțiri nu rezistau presiunii vinului, spărgându-se. Dar când un călugăr, ulterior devenit faimos pentru asta, a gustat vinul care începuse să spumeze a exclamat “beau stele”.

Odată cu trecerea timpului, știința și tehnica au evoluat mult, urmând apariția sticlelor ce rezistau la presiune, iar băutura Champagne a devenit din ce în ce mai îndrăgită, în special în nobilimea franceză.

Astăzi există mai multe tipuri de vinuri spumante, diferențiind-se după metoda de fermentare, soiuri și regiuni. Champagne, însă, rămâne în elita spumantelor ca un pilon al calității și gustului. Cum ne dăm seama că avem un astfel de vin în pahar? De cele mai mult ori, după perlajul fin și vertical, gustul de pâine coaptă și finalul onctuos.

Alira Champagne J. de Telmont mic

Nu departe de Reims, la doar 30 de kilometri, se află Casa de Champagne J. De Telmont. Povestea acestui loc a început în 1912, când Henry L’Hopital decide să producă propriul său vin

spumant. Podgoria se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare, având 3 soiuri cultivate, însă strugurii pentru spumant nu sunt doar cei din producția proprie, restul

venind din 40 de sate din imediata vecinătate. Casa de Champagne J. De Telmont produce 8 cuvee-uri diferite, fiecare remarcându-se prin propriul stil și calitatea desăvârșită.

Acum, după trei generații, J. De Telmont se află în topul celor mai mari 20 de case de din Champagne. La acest rezultat au contribuit an de an cunoștințele artizanilor, culesul 

manual – un proces minuțios și delicat, învechirea în butoaie de stejar și pasiunea pură. Produsele lor au devenit expresia excelenței în lumea “șampaniei”, astfel încât, împreună cu Alira au decis să producă un spumant special pentru piața premium din România. Suntem mândri de această asociere și de faptul că am putut contribui la “rețeta secretă” a vinului, pentru a ne încânta consumatorii iubitori de bule cu un produs cu adevărat elegant, calitativ și remarcabil: Champagne Alira by J. De Telmont, pentru că fericirea se măsoară și în mililitri.

Lasă un răspuns