ALIRA

Alira Concordia

Vin roșu sec, 13,7% alcool

Numele Concordia era folosit de romani pentru a o desemna pe zeița armoniei în căsătorie. De aceea a fost ales pentru acest asamblaj elegant din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, simbolizând acei ani când soiurile ajung simultan la maturitate. Este un vin care impresionează prin corpolență și fructuozitate susținute structural de taninini mătăsoși.

Note de degustare

imageedit_3_2919258568-e1539685015577

Rubiniu violet

imageedit_5_5071958113-e1539685024443

Fructe roșii, dintre care domină cireșele și negre în care se evidențiază murele, condimente (vanilie, mentă, cocos), note de oțet balsamic, lemn dulce

imageedit_8_5500511877-e1539685038780

Gustul confirmă nasul și se completează cu note de cireșe amare și zmeură dar și ciocolată neagră. Corpul este puternic, taninurile potente însă rotunde, plăcute.

imageedit_11_7315234996-e1539685053419

Servire la maxim 18 °C, se poate păstra până la 3 ani, ferit de raza solare, în poziție orizontală, la 13 °C.

Asocieri culinare

Filet Mignon, Musaka, Curcan în sos gorgonzola →

Filet Mignon, Musaka, Curcan în sos gorgonzola

Alăturarea dintre notele de fructe roșii, negre și condimente rafinate ajută acest asamblaj să completeze potrivit numeroase feluri de mâncare pe bază de carne roșie, carne tocată sau brânzeturi cu personalitate și gust pregnant, cum ar fi gorgonzola. Se potrivește perfect mâncărurilor servite în sos de vin, de exemplu filet mignon sau completează bine feluri gătite la cuptor.

Tehnica de vinificație

Maturat în baric 11 luni

Maturat în baric 11 luni

În anul 2012 ambele soiuri s-au sincronizat și au atins maturația fenolică simultan. Recoltarea a fost făcută manual în lădițe mici de 7 kg, pentru ca mai apoi strugurii să fie atent selecționați pe mese vibrante. Am efectuat o pre-macerație la rece a boabelor intacte, la temperatura de 12 °C, timp de 5-8 zile. Fermentația alcoolică (100% prin inocularea de drojdii selecționate) controlată la temperatura de 25-28 °C a durat 8-10 zile, pentru ca mai apoi să efectuăm o post-macerație la cald. Maturare: 50% din vin a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc, 50% în baricuri la a doua trecere, timp de 11 luni.

Fișe tehnice anii anteriori